Lisa Eriksson
6 tips för att förbättra sökmotoroptimeringen på din hemsida
Sökmotoroptimering förkortas till SEO och innefattar allt du gör för att förbättra dina chanser att hamna högt upp i Google sökningar. Anledningen till att företagare jobbar hårt med sin sökmotoroptimering är för att ju bättre SEO en sida har, ju högre upp listas den i Google sökningar.
Det i sin tur innebär att när en potentiellt ny kund söker efter din typ av tjänster eller produkter på Google så hamnar din hemsida högre upp i deras sökresultat i Google vilket ökar chansen att den som sökte väljer ditt företag att köpa en tjänst eller en produkt ifrån. Det finna flera andra stora sökmotorer som tex Bing, DuckDuckGo, Ask eller Yahoo search. Google är dock allra vanligast och får fortfarande 92% av alla sökningar.
Om din sida inte hamnar på första sidan i en sökning så är det stor risk att kunden väljer någon av dina konkurrenter vars hemsida ligger högre än din i ”SEO ranking”. Med ”ranking” menas den turordning/betyg som Googles automatiska motor givit en sida. Google motorn är en form av artificiell intelligens som har vissa krav den ställer för att ge olika nivåer av betyg på sidor.
En AI robot som läser av hemsidor genom att följa länkar ifrån en hemsida till nästa kallas även för en ”krypare/crawler” eller en ”spindel”. Den flyttar sig hela tiden mellan olika sidor i världen och läser av och betygsätter dem. När du publicerar en ny hemsida brukar det ta ca 14 dagar för Google spindeln att hitta din sida och ge den en ranking på Google.
Den trafik som genereras genom sökmotoroptimering kallas för ”organic traffic” till skillnad ifrån trafik som kommer ifrån annonser som kallas för ”paid traffic.” Genom organic traffic kan du få in många nya besökare till din hemsida helt gratis, alltså utan att behöva betala för annonsering. Men det kräver en del arbete ifrån dig som äger hemsidan för att lyckas öka din graits ”organic traffic” eftersom konkurrensen är hård mellan olika hemsidor.
Nedan är de sex steg jag rekommenderar våra kunder att ta för att förbättra sin Sökmotor-rankning och optimera chanserna att Google ger deras sidor höga betyg och platser i sökningars rangordning. Du kan använda dessa steg på din hemsida oavsett i vilket system du har byggt din sida och du kan även be din nuvarande webbyrå att hjälpa dig utföra dem.
1. Gör ”keyword research” på dina sökord
Börja alltid din sökmotoroptimering med att göra en digital marknadsföringsundersökning på vilka sökord som är bäst i din bransch. Detta kallas för att göra ”nyckelords forskning” eller ”keyword research” på engelska. Utgå ifrån tre av dina mest önskvärda sökord. Det kan vara så enkelt som att skriva in tre av dina tjänster i ett digitalt verktyg som "Google Trends". Detta är helt gratis att använda och det är Google som erbjuder tjänsten för att nätet ska förbättras för alla . Du kan även använda verktyg som ”Moz Pro” som kostar en del att använda men som är ännu mer avancerat och lättare att använda än Googles eget verktyg. Dessa verktyg hjälper dig att jämföra vilka ord folk söker mest på. Keyword research är också ett sätt att leta efter ord som kanske har mindre konkurrens än dina mest önskvärda ord. Att satsa på sökord med mindre konkurrens men som ändå beskriver dina tjänster väl är ofta en bra strategi som företag med lite mindre marknadsföringsbudget bör satsa på.
2. Optimera dina metabeskrivningar
Varje hemsida har synlig text som man kan läsa på sidan och även osynlig text som man endast kan läsa när man har hittat sidan i en sökning online tex via Google.
Den osynliga texten på din hemsida kallas för metabeskrivningar. Den texten är oerhört viktig för att Google ska veta vad sidan handlar om och för att nya kunder ska förstå vad du erbjuder för tjänster och produkter och vilja besöka din sida.
Om du vill veta vad som står i dina metatexter men inte har hittat var de ligger på din hemsida så gör du helt enkelt en sökning på ditt företag och i resultatet kommer du att se din metatext som beskriver din verksamhet. Om du inte själv har lagt till en text så kommer Google att välja text ifrån din sida automatiskt. Ibland blir det en bra beskrivning som Google väljer men ibland blir den mindre bra och det är viktigt att du optimerar texten och att den är olika för varje undersida på din hemsida som har ett nytt ämne, tjänst eller produkt. Om du är nöjd med den text som Google har valt så kan du givetvis låta den stå kvar, men i de flesta fall är det bäst att skriva om texten till något som är en bättre, kortare text, lite som en annonstext.
Nedan kan du se en Google sökning på företaget Magna Cura som visar sidans metatitel och metabeskrivning.
För att optimera texten, eller lägga till ny text som kanske aldrig tidigare har varit på sidan behöver du först ta reda på var du ska lägga in den osynliga metatexten i den plattform din hemsida är byggd i. Du kan fråga din webbyrå hur du gör för att uppdatera din metatext, eller söka information online om hur du gör det i just ditt system. Du kan även kontakta mig för en gratis utvärdering av din hemsidas metatexter.
Antal ord i metatitlar och metatexter
När du har hittat platsen där du kan optimera så ser du att metabeskrivningen består av metatexter och metatitlar. Dessa har olika längd som Google har bestämt att de ska ha. Titlarna får vara högst 60 tecken och metabeskrivningen får vara högst 160 ord. Försök att utnyttja texten så väl som möjligt. Tänk att du ska beskriva texten på ett väldigt tydligt sätt så att vem som helst som inte kan någonting om din bransch ändå ska kunna förstå vad du erbjuder för tjänst eller produkt. Då ökar chansen att någon klickar in sig på din hemsida.
3. Optimera den synliga texten på hemsidan
För att Google motorn ska kunna förstå vad en sida handlar om behöver det vara minst 300 ord att läsa på den sidan. Dessa ord ska följa samma tema och beskriva sidans syfte och innehåll så bra som möjligt. Enligt Forbes så bör en sida ha mellan 600-700 ord per sida för att man ska få helt optimal SEO på sidan. De menar även att en hemsida med färre än 300 ord per sida anses "tunn" i Googles standard och att en sådan sida därför inte kommer att hamna lika högt i en sökning.
Det är inte bara antal ord som Google motorn tittar på dock. Du behöver skriva så bra som möjligt vad gäller stavning, grammatik, tydlighet, relevans etc. Därför kan det vara en väldigt bra investering att kontakta en van skribent eller en språkgranskare som kan förbättra redan skrivna texter.
Försök att inte skriva om många olika tjänster på en och samma sida, utan ha en tjänst per sida och skriv texten om endast den tjänsten. Då blir det lätt för Google att förstå och ge sidan en bra rankning. Den tjänst eller produkt som sidan handlar om kommer att utgöra sidans nyckelord dvs det ord som folk söker efter, även kallat sökord.
Tänk även på att välja passande rubriker till dina texter och utgå ifrån vad du tror att dina besökare vill läsa om. Inkludera sidans sökord i rubriken och i brödtexten på sidan.
För att undvika att straffas av Google motorn så bär du vara noga med att inte lägga in en massa sökord på sidan eller upprepa samma sökord onödigt många gånger på samma sida. Tänk istället på att använda ett huvudsakligt sökord per sida och skriv en meningsfull text om just detta sökord. Skriv utifrån vad du tror din besökare vill veta och vad du tror skulle gynna dem mest. Se till att du skriver en text som blir lättläst, inte en text som har massor av nyckelord.
Google motorn ser igenom sidor som har lagt in ett stort antal sökord om och om igen på sin sida bara för att försöka få högre ranking. Detta var en teknik som fungerade för några år sedan men som inte längre är relevant för att kunna öka sin SEO, tvärtom så kan det leda till bestraffning vilket då gör att din sida får lägre ranking i Google. Ibland ser man än idag sidor som nämner sitt önskade sökord 85 gånger på första sidan på sin hemsida och det är inte så en väl skriven text ser ut. Fokusera istället på att skriva vad du ärligt tror kan gynna dina kunder och låt orden du använder baseras på det.
Känner du dig osäker på din skrivförmåga läs gärna mitt tidigare inlägg med lite tips för dig som undrar om du skriver tillräckligt bra själv?
4. Förbättra alla sidors ankartexter
Vad är en ankartext och hur förbättras den? Ankartext som kallas för anchor text på engelska är helt enkelt den synliga och klickbara texten som du använder som en länk till en annan sida. Ankartexten beskriver artikeln eller innehållet på den sida du länkar till på ett sätt som är både lättläst och intresseväckande för besökaren till din sida.
Så om du vill länka till en sida som handlar om ämnet ankartexter så kanske du skriver: Vad är en ankartext? Och länkar till en sida med information om detta. Då ser du det som kallas för ankartext. Den texten är betydligt snyggare och tydligare än att lägga in en hel URL i texten som en länk. Då ser samma länk som ovan ut såhär: https://yoast.com/what-is-anchor-text/ vilket blir en lång och mer svårläst text.
Google har som mål att göra webben så lättsökt, tydlig och lättläst som möjligt. Därför är det viktigt för dem att ankartexter är tydliga och lättlästa. Google gillar dock sidor som har länkar till andra sidor på nätet så det är väldigt bra om du lägger till några länkar som är relevanta och informativa på din hemsida. Detta är ett lätt och bra sätt att förbättra din sidas sökmotoroptimering på.
Google motorn/spindeln föredrar också att en hemsida är tydlig, lättläst och har bra länkar både inom sidan och till andra sidor. En hemsida som har bra och tydliga interna länkar får också högre Google ranking.
5. Optimera bilderna på din hemsida
För att Google motorn ska förstå vad bilderna på din hemsida visar så behöver du beskriva innehållet med ord då motorn ännu inte kan läsa av bilder själv. Beskrivningar på bilder kallas för alt-texter. Alt-texter står för alternativ text och det är ett tillägg till html-språkets bild-tagg.
Du behöver fråga din webbyrå eller på annat sätt söka upp information om hur och var du kan lägga till alt-texter på dina bilder. Försök att vara så enkel och tydlig du kan när du beskriver dina bilder. Det kan kännas lite konstigt ibland men det ska vara väldigt basic som tex bilden nedan bör beskrivas med något i stil med: ”Kvinna promenerar på en väg med natur och moln i bakgrunden och håller i flera olika färgglada ballonger.”
Försök att helt objektivt beskriva bildens innehåll och funktion. Skriv väldigt kortfattat och enkelt. Ta inte med ord som "enbild som visar...." etc.
Detta är ett väldigt enkelt sätt för dig att förbättra din sökmotoroptimering och något som många av dina konkurrenter ofta missat. Om du skriver bra alt-texter så kan du därför hamna högre än dem i sökningar och få in fler nya kunder.
Alt texter är även till för de synskadade och blinda som läser din hemsida med hjälp av skärmläsare. Du bör endast skriva till alt-text på bilder som har relevant information för din hemsida. En del bilder är endast dekorativa. Texten ska inte bara beskriva bildens innehåll, texten ska även fylla samma funktion som bilden fyller.
6. Lägg till en blogg på din hemsida
Sist men inte minst så brukar jag rekommendera företagare att börja blogga på sin hemsida. En hemsida är ett levande dokument och att publicera bloggar är ett enormt bra sätt att öka sökmotoroptimeringen och få din hemsida att bli mer lönsam. Det finns otroligt många fördelar med att blogga som kan gynna din verksamhet och jag kommer endast att lite kort nämna några av dem här.
Bygger förtroende
En stor fördel med att blogga är att du bygger förtroende för nya besökare till din hemsida. Du visar helt enkelt att du kan det du jobbar med och har en hög nivå av expertis inom området. Du visar även att du är givmild och gärna delar med dig av viktig information. Dina kunder förstår då att du är en företagare som jobbar extra hårt för att ge sina kunder den information de behöver och som är mest relevant för dem.
Fler nyckelord
En annan fördel är att du får chansen att skriva om ämnen som tar upp flera olika nyckelord som Google kan lista dig under. Eftersom ett blogginlägg nästan alltid behöver vara mer än 300 ord så blir det lätt för Google motorn/spindeln att snabbt förstå vad bloggen handlar om och kunna ranka bloggen. Varje eget blogginlägg kommer att rankas på Google. Om du därför skriver om just ditt specifika specialistområde så ökar du chansen att någon av de sidor du skrivit kommer att hamna högt i Google sökningar och kunna nå ut till potentiella nya kunder som söker din tjänst eller produkt.
Long-Tail-keywords
Genom att skriva bloggar kommer du även att ranka för Long-Tail-keywords, dvs "nyckelord med lång svans". Detta är väldigt specifika sökningsmeningar som har lägre volym av sökningar men därför också blir mycket lättare att ranka högt för än individuella sökord med massor av konkurrens.
Till exempel så är det väldigt svårt att hamna högt på ordet ”marknadsföring” men betydligt lättare att hamna högt för något extremt specifikt som ”marknadsföring för fiskeutrustningsföretag som säljer fiskekrokar och fiskspön till barn i Norrland”. Eftersom det inte kommer att vara lika många som söker på exakt detta så blir det många färre som söker, men av de få som söker kommer fler med större sannolikhet att hitta din hemsida. Då gäller det såklart även att du jobbar just med fiskeutrustningsföretag och verkligen kan stå bakom det du har skrivit i din blogg. Google straffar alltid dem som försöker använda fula knep för att ta sig fram, så din utgångspunkt behöver givetvis alltid vara genuin ärlighet.
Personligt
När du regelbundet skriver en egen blogg så får du även chansen att vara lite mer personlig med dina kunder genom att blogga. De får helt enkelt lära känna dig lite och hur du tänker om olika ämnen, tjänster och produkter. Du kan även visa lite mer om hur just ditt företag arbetar redan innan de har valt att bli din kund. Detta gör även att du kan hitta kunder som tänker lite som du gör och som gillar ditt sätt att arbeta på och det blir då ofta en ännu bättre kundkontakt som kan vara i många år framöver. Både du och kunden vinner enormt mycket på detta.
Gratis innehåll
Med en blogg på din hemsida har du chansen att erbjuda gratis innehåll till dina kunder om viktig information ifrån din bransch som du tror skulle vara av högt värde för dem. Det kan handla om viktiga bransch nyheter, relevanta ändringar i lagar för företagare, eller nyckelinformation som på annat sätt kan hjälpa dina kunder.
Kunderna kommer att uppskatta detta och se fördelen för sin egen verksamhet att fortsätta vara din kund, eller välja att ta hjälp av just ditt företag istället för någon av dina konkurrenter.
Fler ord
Fler ord underlättar för Google motorn när den läser av en sida och hjälper den ranka sidan på rätt sätt. En blogg bör därför vara mellan 1000-2000 ord lång. Det innebär att dina bloggar oftast blir längre än texterna på en vanlig sida med innehåll, men prioritera alltid kvalitet över kvantitet. Det är bättre för dina besökare och Google tittar även på kvalitet i en text.
Både bättre SEO och kundrelation
En blogg hjälper dig alltså både att få bättre SEO ranking och den hjälper dina kunder få viktig information gratis, vilket leder till ökad loyalitet, ökat förtroende och fler inköp. Det är dock viktigt att det innehåll du publicerar är relevant för din målgrupp, så gör gärna lite marknadsföringsundersökningar innan du börjar skriva.
Publicera regelbundet
Det är även viktigt att du publicerar nya bloggar regelbundet, helst varje vecka, men det hjälper även om du publicerar en gång i månaden. Genom att publicera regelbundet ger du information till Google spindeln regelbundet om vad du jobbar med och var du vill rankas. Utan att ge ut nytt innehåll blir din hemsidas SEO snabbt förlegat och dina konkurrenter hamnar högre upp än dig.
Sammanfattning
Jag har skrivit om 6 enkla sätt du själv kan förbättra sökmotoroptimeringen på din hemsida och beskrev kort vad sökmotoroptinering/SEO betyder och hur det kan hjälpa din verksamhet med ökad trafik och ökad konvertering av nya kunder.
Jag gick igenom vad ”keyword research” innebär och gav exempel på två verktyg du kan använda för detta. Jag förklarade kort vad metabeskrivningar är och hur du kan optimera dem. Sedan gick jag in lite på hur du kan optimera själva texterna på din sida på ett sätt som Google accepterar samt hur du kan förbättra de ankartexter du kanske använder på din hemsida. Jag tog även upp vikten av att optimera alla bilder på din hemsida och hur gynnsamt det är att lägga till en blogg på din hemsida och regelbundet publicera innehåll där.
Hoppas att detta blogginlägg ska vara en hjälp till dig och inspirera dig till att själv jobba vidare med att förbättra sökmotoroptimeringen och därigenom din Google ranking så att du kan komma i kontakt med fler nya potentiella kunder.
Om ni vi ha hjälp med att sökmotoroptimera er hemsida kontakta oss för en gratis konsultation. Vi erbjuder två olika paket för sökmotoroptimering och i alla våra programmeringspaket ingår metatexter till din nya hemsida. Våra hemsidor har även en bloggfunktion och en nyhetsfunktion vi lätt kan aktivera på din nya hemsida hos oss.
-Lisa
Gratis konsultation