Lisa Eriksson

Billig hemsida till företaget

Vad ska man tänka på när man köper en billig hemsida? Eller ska man bara ta den billigaste man kan hitta? Att navigera bland alla alternativ som dyker upp på Google när man söker på “billig hemsida” kan vara en krävande utmaning.

Alla vill vi ha den bästa hemsidan på marknaden samtidigt som den ska kosta så lite som möjligt. Men hur vet du om en billig hemsidan är bra? Det kommer jag försöka reda ut i denna blogg! Nedan kommer du att få några tips på saker du bör tänka på när du är på jakt efter en kostnadseffektiv hemsida.

Vad är en billig hemsida?

En billig hemsidan är precis som vilken annan hemsidan som helst. Det som är avgörande är egentligen vad som ingår i priset. En billig hemsidan behöver inte nödvändigtvis vara sämre än en dyr hemsida. Men många gånger är det funktionerna, designen och användarvänligheten som man får betala extra för.

Det är viktigt att du analyserar och jämför olika alternativ väldigt noggrant när du är på jakt efter en billig hemsida. En del hemsidor med otroligt låga priser kan nämligen bli mer kostsamma än man till en början har tänkt sig. Det kan också bli kostsamt om man inom en snar framtid behöver byta ut hemsidan för att den inte håller måttet eller saknar funktioner som din verksamhet behöver.

Vilka faktorer påverkar priset?

Nuförtiden finns det väldigt många olika webbplatsverktyg och olika företag som erbjuder hemsidor till mycket billiga priser. Om du söker online kan du hitta företag som erbjuder färdiga hemsidor för bara någon tusenlapp eller till och med “gratis”.

Men hur kommer det sig att man kan erbjuda så billiga hemsidor och vad är det som avgör priset? Generellt sett så handlar priset på hemsidan om hur mycket jobb som krävs för att skapa hemsidan. Ofta erbjuder företag billiga hemsidor som är skapade med en färdig mall.

Färdig kodad mall

En färdig mall är redan färdig designad och kodad och kan användas till flera olika hemsidor. Allt man behöver göra är att rediga vissa element på hemsidan, exempelvis färger, bilder och texter. Eftersom mallen är klar sedan innan arbetet startar så krävs det inte så många timmar för utvecklaren att skapa hemsidan till just ditt företag, vilket gör att man kan dra ner på priset. Men detta innebär också att det kommer att finnas tusentals exakt likadana hemsidor. Det är lite som att köpa en klädning på HM och gå till en fin, offentlig tillställning. Det kommer finnas massor av andra som har exakt samma klädning hemma och din klädning kommer inte att vara skräddarsydd just till dig.

Tilläggstjänster

En annan avgörande faktor för priset är vad som ingår. För att hålla priset nere brukar man sedan ändå behöva köpa till tilläggstjänster för hemsidan om man vill få tillgång till exempelvis uppdateringar eller support av hemsidan. Vilket gör att kostnaden för hemsidan många gånger blir högre än vad man först har trott.

Dessa dolda kostnader är ofta det som gör att företag kan erbjuda en ”gratis” eller billig hemsida. Det kan också vara så att månadskostnaden för abonnemanget kan vara ovanligt hög. Det är därför du behöver kolla upp allt detta innan du väljer system för att bygga din hemsida.

Gratis hemsideverktyg

Ofta kan du se online när du är på jakt efter en billig hemsida att det erbjuds gratis hemsidor. Men snarare än att hemsidan är gratis handlar det oftare om ett gratis hemsideverktyg som du själv kan använda för att skapa en hemsida för ditt företag.

Dock kräver detta att du har erfarenhet och kunskap av att själv skapa en användarvänlig hemsida och många gånger tillkommer även abonnemangskostnader för att hemsida ska vara synlig online. Så mycket sällan blir hemsidan helt “gratis” i slutändan. Och detta är utan att räkna in all tid det kommer ta dig att skapa eller leta efter rätt hemsideverktyg!

Du kommer även att behöva leta upp och välja ut bra bilder till hemsidan och bara det är lite av en vetenskap då du behöver avgöra vilka bilder som funkar bra bakom texter etc. Du ska även ta dig tiden till att lägga in all information på sidan och för en nybörjare tar detta alltid mycket längre tid än för en van designer och utvecklare.

Saker som är viktiga att tänka på när du väljer en billig hemsida

Design

När man köper en hemsida är designen en av de viktigaste delarna. Designen på hemsidan bör överensstämma med ditt varumärke. Så när någon besöker din hemsida så vet personen direkt att det är ditt företag de har kommit till. Det ska även vara lätt för besökaren att veta vart de ska klicka för att få rätt information.

Om hemsidan är dåligt designad och inte formbar efter ditt varumärke kan det påverka upplevelsen på hemsidan vilket har en direkt inverkan på konverteringsfrekvensen av hemsidan och hur många leads som blir betalande kunder.

Det är därför viktigt att du får tydlig information om vad som kommer vara möjligt att ändra på hemsidan och hur du kan skräddarsy hemsidan efter ditt varumärke. Glöm inte att fråga om det tillkommer extra kostnader ifall du vill ha hjälp med att ändra något eller vill inkludera fler sidor på hemsidan.

Mobilanpassad hemsida

Idag använder de flesta mobiltelefoner när de gör sökningar online vilket ställer krav på företag att ha vad som kallas ”responsiva” hemsidor. Responsiv betyder att en hemsida är mobilanpassad och funkar lika bra på datorn som på mobilen och alla andra skärmstorlekar inklusive iPad.

När du söker runt efter en bra och billig hemsida bör du fråga efter andra hemsidor som använder samma mall eller verktyg för sin hemsida. Antingen kan du testa hemsidan som du har fått som förslag på din mobil för att se hur designen och navigeringen blir eller så kan du minska webbfönstret på din dator för att se hur det ser ut när hemsidan är mobilanpassad.

Att inte ha en responsiv hemsida idag är ett stort steg tillbaka i tiden och kommer ha stor påverkan på användarvänligheten på hemsidan, och inte minst på din hemsidas SEO! Google kommer inte att lista din hemsida högt så länge den inte är mycket väl mobilanpassad. Google väljer istället att lista de sidor som de ser är användarvänliga även på mobilen.

Framtida kostnader

Tilläggskostnader bör man se upp för när man är i kontakt med företag som säljer billiga hemsidor. För ärligt talat, hur ofta ger företag saker helt gratis? Alla företag måste ju gå runt och då krävs att prissättning på deras tjänster är rimlig. Är priset riktigt lågt finns det, som nämnt ovan, antagligen en orsak. Det är ditt jobb att ta reda på vilken orsaken är, för bra kvalité kommer alltid att kosta mer.

Din egen tid är också en kostnad. Räkna ut hur många timmar du tror att det kommer ta dig att skapa en hemsida? Om du har stor vana vid webbutveckling och du är säker på att du kan det verktyg du har valt att bygga i mycket väl, då kan det at mindre tid, tex 10 timmar. Men om du är osäker på hur du tex bygger och ändrar mobilversionen eller inte vet var du ska lägga in metatexter till sidan tex, då kan det lätt ta 40 timmar för dig att skapa sidan. Hur mycket kommer du att förlora på att inte kunna utföra ditt företags huvudsakliga uppgifter om du sitter fast i att bygga en hemsida i en hel arbetsvecka?

Andra framtida kostnader som kanske inte framgår i erbjudandet till en början inkluderar abonnemangskostnader, hosting, support, uppdateringar, antal sidor på hemsidan etc. Antalet sidor som hemsidan kan ha påverkar ofta priset. Detta är fullt naturligt då det tar mer tid (jobb för utvecklaren) att skapa dem och varje sida behöver lagras på en server någonstans. Att hyra plats på en server kostar alltid pengar.

Hastighet

En hemsida som är dåligt kodad kan komma att påverka hastigheten på hemsidan. Om det tar lång tid för hemsidan att ladda ökar chansen att personen som klickat på hemsidan klickar ut och väljer en konkurrent istället.

En riktigt bra hemsida laddar under 1 sekund. För att hemsidan ska ladda snabbt krävs det att den är optimerad. Vissa element har större påverkan på hastigheten. Exempelvis kan stora filer som png bilder och videos göra att hemsidan laddar långsammare. Tips för att minska filstorleken på bilder är att man komprimerar dem eller sparar dem som jpeg filer istället. Det finns även program som hjälper dig komprimera videofiler.

Kom ihåg att kontrollera hastigheten både på datorn och mobilen. Många gånger kan det skilja sig mycket och då påverka hemsidan negativt beroende på vilken enhet personen som besöker hemsidan använder. Du kan testa hastigheten via hemsidor som pagespeed.

SEO

En av de främsta uppgifterna som din hemsida har är att synas på Google. Det spelar ingen roll hur bra information du har lagt upp på din hemsida om du inte dyker upp i sökresultaten när en potentiell kund söker efter din typ av tjänster på Google.

För att din hemsida ska synas gäller det att den är skapad med en SEO (sökmotoroptimering) vänlig design. Detta är tyvärr något som många billiga hemsidor saknar och det påverkar hemsidans möjlighet att synas i sökningar. Det leder till att du förlorar chansen att komma i kontakt med potentiella nya kunder.

Se därför till när du är i kontakt med olika företag att fråga om just SEO och hur du ska kunna få din hemsida att ranka på Google och locka organiska besökare till hemsidan. Får du inget bra svar, bör du leta vidare. Det är ytterst viktigt att webbutvecklaren vet hur man skapar mer än bara en hemsida som är fin att se på. Du kan även testa att själv söka på några av webbyråns kundcase för att se var de hamnar i sökningar.

Support

Förr eller senare kommer de flesta att behöva hjälp med sin hemsidan. Det är nästintill oundvikligt. När den dagen dyker upp kommer så du vara glad att ha bra support att vända dig till för hjälp.

När du ser dig omkring efter en hemsida bör du därför höra om det finns möjlighet att få support och hur mycket extra det skulle kosta. När det handlar om enklare saker kan det räcka att du pratar med kundtjänst, men vid större problem kan utvecklaren behöva komma in och ändra saker på hemsida.

I de flesta fall kommer det kosta pengar om utvecklaren behöver göra större ändringar på hemsidan. Räkna med 1000/1500 kr i timmen. Så glöm inte att ha med det i beräkningen. Just därför är det också extra viktigt att du noga analyserar olika alternativ innan du köper något. För en billig hemsida som är dåligt kodad kommer många gånger leda extra kostnader i framtiden. Inte minst kan en sådan sida ha säkerhetsrisker som ökar chansen att din hemsida blir hackad.

Precis som du investerar i de produkter och tjänster som du erbjuder till kunder är hemsidan också en investering i ditt företag. Hemsidan kommer ju faktiskt att vara ansiktet utåt för hela din verksamhet och väljer du rätt kommer det vara en mycket god investering som kommer betala sig själv många gånger om.

Sammanfattning

Att hoppa på ett “gratis” erbjudande kan vara lockande, men försäkra dig först om att du får den hemsida du alltid drömt om, så du slipper oväntade kostnader i framtiden när du tex vill ändra något på hemsidan. En bra hemsida är en god investering som kommer återbetala sig genom att locka rätt potentiella kunder till din hemsida och få dem att kontakta dig med intresse för dina tjänster och produkter.

Har du fler frågor eller vill prata med en expert om din vision? Tveka inte på att kontakta oss! På nklt erbjuder vi hemsidor i olika prisklasser som är skräddarsydda efter just ditt varumärke. Hos oss ingår alltid support och startkurs för att du själv enkelt ska kunna hantera din hemsida. Kontakta oss genom att klicka på knappen nedan så bokar vi in ett kostnadsfritt och förutsättningslöst möte!


Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev


  • 2024-09-05 07:00
    Pressmeddelande: Webpages nklt i Uppsala förser sportföretag med skräddarsydda hemsidor
    info
  • 2024-08-06 07:00
    Intervju med Anders Berglund, VD för bioteknikföretaget Epistat
    info
  • 2024-07-09 07:00
    Vad innebär User Interface och User Experience för en webbplats?
    info
Login