Lisa Eriksson

Vad är ett webbhotell och hur väljer du rätt?

Vad är ett webbhotell egentligen? Kort sagt är det en server som förvarar din hemsida, samt dess data och publicerar den på internet. En webbhotell-server är aktiv dygnet runt så att din hemsida är synlig och kan sökas efter på internet. Det är en tjänst som du kan få genom en webbhotellsleverantör, som oss på nklt. Namnet webbhotell kommer ifrån att det är en plats för din hemsida att ”bo” på. Din hemsida behöver hyra in sig på ett rum helt enkelt.

Varför behöver jag ett Webbhotell?

Om du planerar att skaffa en hemsida vill du förstås att den ska vara aktiv och tillgänglig alla timmar på dygnet, alla dagar i veckan och året om - det är där ett webbhotell kommer in.

Dessa servrar lagrar din hemsida och ser till att den är ansluten till internet så att användare kan komma åt och besöka din hemsida. Har du inte din hemsida kopplad till ett webbhotell måste du ha en egen server, samt ställa in domänsystem, IP-adress och uträtta andra tekniska åtgärder som ett webbhotell enkelt tar hand om åt dig.

Leverantörer som erbjuder webbhotells-tjänster ser även till att regelbundet förbättra hårdvarans kapacitet. Man brukar prata om ”upptid” vilket helt enkelt beskriver hur länge webbhotellets server ligger uppe. Webbhotellsleverantören håller också uppsikt och övervakar-servern för att skydda hemsidan mot eventuella virus. De håller även koll på webbhotellets prestanda och uppgraderar när det behövs.

Med ett webbhotell kan du enkelt hantera flera webbplatser.  När du köper en eller flera domäner, är det webbhotellet och hemsidan som domänen är kopplade till. Ditt domännamn ser till att en webbläsare kan hitta till rätt server och visa rätt webbplats när någon söker på din domän och klickar på länken som leder till din hemsida.

En ytterligare anledning att skaffa ett webbhotell är för att göra designprocessen, webbutvecklingen och hanteringen av din hemsida så smidig som möjligt. När du har skaffat ditt webbhotell och köpt en domän, är det förstås dags att skapa hemsidan och då behövs ett publiceringsverktyg som t.ex. wordpress eller vårt egna webbplatsverktyg på nklt.

Olika typer av Webbhotell

Det finns olika typer av webbhotell att välja mellan, men alla fungerar i stort sett på samma sätt. Beroende på hur stort ditt företag är och vad du vill använda din hemsida till, kan du välja webbhotell efter dina behov och krav. Nedan har jag tagit fram en lista på några av de vanligaste varianterna av hosting:

Delad hosting (delad värd)

Delad hosting innebär att din webbplats kommer att lagras på samma hostingserver som många andra webbplatser. Det betyder alltså att du delar resurser inom servern med andra domäner, t.ex. RAM (Random Access Memory) och CPU (Central Processing Unit). Delad hosting är ett bra val för dig som är nybörjare som skapar en hemsida för första gången eller inte har en så stor webbplats med många besökare. Delade resurser innebär också att kostnaden för delad hosting är mycket lägre än andra alternativ.

Dedikerad hosting

Dedikerad servicehosting är motsatsen till delad hosting. Här är det endast din webbplats/hemsida som lagras på en dedikerad server. Detta innebär att du får mer kontroll över allt från utrymme och snabbhet, till säkerhetssystem och operativsystem. Dedikerad hosting brukar innebära att du får ett större lagringsutrymme. Det är dock ett av de dyraste alternativen för webbhotell. Oftast är detta det bästa alternativet för dig som har en hemsida med mycket trafik, eftersom mer trafik kräver ett större lagringsutrymme.

VPS (Viritual Privat Server)

Man kan säga att en VPS är en blandning mellan en delad- och dedikerad. VPS betyder att servern är virtuell. Det handlar alltså om en virtuell inte fysisk maskin som driver jobbet. Såklart ligger den virtuella maskinen på en fysisk server. Men just det att den är virtuell gör att det är enklare och snabbare att hantera och konfigurera denna typ av server. Konfigurera betyder att man ändrar inställningar för att två komponenter ska fungera tillsammans.

Varje webbplats har ett eget utrymme på servern men delar fortfarande en server med andra. VPS tillåter webbplatsägaren att få mer kontroll samt lagringsutrymme, men har du en webbplats som får in mycket trafik så kan det påverka webbplatsens prestanda. Då är dedikerad hosting säkrare, annars kan hela hemsidan sluta fungera när du får mer trafik.

Vad kostar ett Webbhotell?

Som vi nämnde ovan kan kostnaden för ett webbhotell variera en del. T.ex. så är kostnaden olika för delad och dedikerad hosting och anledningen till det är att de erbjuder olika mycket kontroll och lagringsutrymme. Priset för ett webbhotell kan alltså variera beroende på vad webbhotellet erbjuder, vilka tjänster som ingår och vilken kapacitet den förser.

Webbhosting i Sverige brukar kosta mellan 50-500 kr per månad. Beroende på om du är småföretagare, privatperson eller äger ett större bolag kommer priserna att variera, men för en nybörjare med en mindre hemsida brukar det räcka med en hosting plan på 50 kr per månad. Detta är dock endast priset för hostingen. Vill man få teknisk support, hjälp med domännamn etc. kommer priset att bli högre.

Innan du väljer ett webbhotell bör du tänka på vad du eller ditt företag är i behov av gällande hemsidan. Viktiga faktorer att tänka på är serviceprestanda, pris, funktioner och kundsupport. Genom att skriva ner en lista över de funktioner och hjälpmedel som är viktiga för din hemsida kan du enklare välja rätt webbhotell för ditt företag.

Vad ingår i ett webbhotell?

Så, vad får du egentligen för det du betalar till ett webbhotell? Kolla alltid innan du bestämmer dig för vad som ingår i din webbhosting. Det kan skilja en hel del beroende på leverantör men vanligtvis ingår:

- Lagringsplats för: data, HTML-filer, bilder, videos etc.
- Domänhantering: anknytningen till ditt domännamn och årlig betalning av fakturan för ditt domännamn.
- Processor och minne: prestandan och lagringskapaciteten av din hemsida.
- E-post hantering: hjälp med att skapa e-postadresser till din domän.
- SSL certifikat: en datafil med användaruppgifter och kryptonycklar för online säkerhet.
- Statistik: få information om din trafik och dina besökare på hemsidan.
- Resurser: se hur mycket resurser du har gjort av med gällande utrymme och datatrafik.

Det flesta webbhotell säljer även olika paket som helt enkelt erbjuder olika mycket lagringsyta, minne och trafikmängd. Nedan går vi igenom några av de populäraste webbhotellen både i Sverige och utomlands.

7 populära webbhotell att välja bland

1. Hostinger

Hostinger är ett webbhotell som erbjuder olika typer av hosting som tex delad hosting, VPS hosting samt andra specialiserade hosting lösningar som wordpress hosting och cPanel hosting. Detta är ett bra val för dig som vill använda Wordpress. Hostinger erbjuder fyra olika hosting planer för Wordpress hosting och har tillägg för många funktioner för de Delade hosting planerna. Deras hosting är kompatibel med wordpress kodbas och har stor förståelse för deras Content Management System, CMS.

2. GoDaddy

GoDaddy är ett webbhotell baserat i USA som erbjuder flerspråkig kundsupport med 15 olika språk. De erbjuder olika paket som all innehåller enkla installationer, 150 gratis-appar, 24/7 kundsupport och en kontrollpanel som är lätt att använda. Den kompletta planen (ultimate plan) erbjuder obegränsat med hemsidor, diskutrymme, bandbredd – dvs internethastighet - samt gratis SSL i upp till ett år.

3. One.com

One erbjuder många olika planer som alla har olika funktioner, men samtliga planer erbjuder mycket lagringsutrymme. De använder sig också av en kontrollpanel de själva har skapat vilket har gjort att deras webbhotell är ett av de lättare att navigera.

4. Loopia

Loopia är ett av de äldsta webbhotellen på marknaden och är ett av Sveriges populäraste hostingtjänster. Hos Loopia får du tillgång till live-chat support, fritt antal sidor, 30-dagars öppet köp och upptid 99,99% av tiden. Upptid innebär kort och gott hur lång tid en webbserver har varit online utan att ha tappat kontakten med internet av någon anledning. Mjukvara och hårdvara kan ibland krångla och ibland behöver webbhostingföretaget starta om pga något tekniskt fel. Loopia erbjuder olika webbhotellspaket för privat bruk, mindre företag och större företag.

5. Bluehost

Bluehost är ett av de största webhosting tjänsterna i världen och erbjuder en mångfald av alternativ som shared hosting, VPS, dedikerad hosting och Wordpress hosting. De är väldigt kompatibla med Wordpress och erbjuder en automatisk uppstart av Wordpress när du sätter igång. Bluehost har även sin egen webbplatsbyggare med ”drag and drop” funktion - den inkluderar 300 webbmallar, full tillgång till Wordpress samt CSS – ett vanligt kodspråk som tex HTML och Javascript.

6. Hostgator

Hostgator är ett av de bästa valen när det kommer till delad hosting (shared hosting). Anledningen till detta är att det är pålitligt, erbjuder överkomliga priser och har en upptid på 99,9 %. De erbjuder även dedikerad hosting samt VPS för webbplatsägare i behov av mer lagringsutrymme. Likt Hostinger så har Hostgator Wordpress hosting samt en egen webbplatsbyggare.

7. Nklt

Som kund hos oss på nklt erbjuder vi en sammansättning av tjänster i ett abonnemang som löper månadsvis. I abonnemanget ingår bland annat webbhotell, gratis domännamn, SSL certifikat, domänhantering, E-post kopplat till domän, regelbundna uppdateringar och obegränsat antal startkurser. Allt samlat för att du enkelt ska kunna hantera din hemsida och hålla den säker.

I många fall behöver man först köpa ett domännamn, bygga hemsidan på en plats, köpa webbhotell på en annan och anlita personal för att underhålla hemsidan när den väl är klar. Allt detta slipper du hos oss på nklt. Att sköta en hemsida ska inte kräva att du är teknisk kunnig eller att du ska behöva ha kontrakt med flera olika leverantörer. Uppstår det problem eller om hemsidan kräver uppdateringar finns vi här för att hjälpa dig. Vi har alltid som mål att göra allt med din hemsida så enkelt som möjligt, därav vårat företagsnamn nklt. ☺

Hur skaffar jag ett Webbhotell?

Om du vill skapa en hemsida bör du använda dig av ett webbhotell, det är det smidigaste sättet att få igång din webbplats och se till att den är aktiv och synlig för alla dina besökare eller kunder. Du kan givetvis själv köpa en server och ha den hemma, men då behöver du själv tänka på att du har den i ett brandsäkert rum och du måste se till att din server fungerar dag och natt.

Du måste även hålla din server kall nog för att inte överhettas, speciellt under sommaren. Pga alla dessa aspekter brukar de flesta välja att köpa webbhosting av ett större företag med mer resurser. Vi på nklt rekommenderar verkligen att du väljer webbhosting utanför ditt eget hem.

Innan du bestämmer vilket webbhotell du ska välja bör du tänka igenom dina behov som utrymme, antal domännamn du planerar att äga och vilka ytterligare funktioner du kan tänkas behöva som tex e-postadresser.

Tänk på följande innan du väljer ett webbhotell:

- Vad ska din hemsida användas till? - Vad är målet med hemsidan?
- Hur mycket lagringsutrymme kan du tänkas behöva?
- Hur mycket trafik förväntas du att få in? - Du kan behöva ett webbhotell med stor trafikmängd.
- Driftsäkerhet och upptid – Detta är extra viktigt för dig med en ehandel.
- Kundsupport - Vad finns det för hjälp om något problem skulle uppstå med hemsidan?
- Pris - vad är du villig att betala? Är erbjudandet och funktionerna prisvärda?

Du bör jämföra olika leverantörer eftersom erbjudanden och hostingplaner skiljer sig åt för olika webbhotell leverantörer, som du kan se ovan. Ring gärna till de olika hostingföretagen och be om råd för att kunna fatta ett bra beslut. Du kan ofta byta hosting efter ett år. Hos nklt har du endast 30 dagars bindningstid och vi kan hjälpa dig med rådgivning om ifall vår lösning är rätt för ditt företag?

Sammanfattning

Webbhotell fungerar som grunden för en hemsida. Det är som ett hotell där din hemsida bor och hotellet ser till att den finns tillgänglig 24/7 och kan hittas av personer när de söker efter domännamnet. Olika webbhotell-leverantörer erbjuder olika paket och tjänster. Därför är det extra viktigt att man först tänker igenom vad man kan tänkas behöva hjälp med och vad man är villig att betala för tjänsterna. Lite som ”room-service” för hemsidan.

Är du intresserad av vårt abonnemang där du får webbhotell, teknisk support, gratis domännamn, SSL certifikat och mycket mer är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna diskutera dina mål och visioner med din hemsida och komma fram till rätt lösning för din hemsida. Klicka på knappen nedan för att boka en kostnadsfri konsultation.

-Lisa


Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev


  • 2024-09-05 07:00
    Pressmeddelande: Webpages nklt i Uppsala förser sportföretag med skräddarsydda hemsidor
    info
  • 2024-08-06 07:00
    Intervju med Anders Berglund, VD för bioteknikföretaget Epistat
    info
  • 2024-07-09 07:00
    Vad innebär User Interface och User Experience för en webbplats?
    info
Login